Fluitend naar je werk: vijf vragen om je op weg te helpen.

Iedereen wil graag fluitend naar zijn werk. Als dat niet het geval is, kun je je afvragen of daar een achterliggende reden voor is. Het kan zijn dat de routine erin is geslopen als je al wat langer het zelfde werk doet. Het enthousiasme van het begin is weggeëbd. Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken te bedenken.

In deze blog wil ik graag wat tips geven waardoor je weer plezier in je werk terug kunt krijgen. Door mijn ervaring als loopbaanadviseur weet ik dat er al snel een verbetering op treedt als je jezelf een aantal specifieke vragen stelt. Dus neem even de tijd om de volgende vijf vragen te beantwoorden. Een ezelsbruggetje om de vragen goed te onthouden is dat het in het vakjargon ook wel een handgesprek wordt genoemd. De vijf vragen kun je ophangen aan de vijf vingers die je hebt.

De duim: Waar ben je trots op in je werk? Wat gaat er goed en waar heb je je meerwaarde gehad voor je baas?
De wijsvinger: Welke richting wil je graag op? Is er een stap die je graag wil maken in het komend jaar?
De middelvinger: Waar baal je van op je werk? Wat gaat er fout en hoe kan dat opgelost worden?
De ringvinger: Wat bindt je aan deze organisatie? Wat spreekt je aan bij je werkgever? Waarom ga je naar je werk?
De pink: Waar ben je klein in, waar kun je in groeien en wie kan je daarbij helpen?

Probeer deze vragen voor jezelf te beantwoorden en schrijf de antwoorden eens op. Door bijvoorbeeld na te gaan waar je trots op bent en wat je aan de organisatie verbindt, kom je zoals dat zo mooi heet meer “in je kracht” te staan. Werk dat je goed doet, geeft je energie en dat straal je uit. Nadenken over de richting die je op wilt en wie je daar bij kunnen helpen dragen verder bij dat je effectiever wordt. Ook dat geeft plezier in je werk.

Als loopbaancoach weet ik dat beantwoording op deze vijf kernvragen je snel weer op weg gaat helpen. Dus ga er snel mee aan de slag en voor je het weet ga ook jij weer fluitend naar je werk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This