Loopbaanadvies: Netwerken gaat vanzelf!


Het 1e klasje van het ministerie vam Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) in april 1992

Toen ik in 1992 begon als personeelsadviseur bij het ministerie van WVC viel ik met de neus in de boter. Ik kon gelijk aanschuiven in het eerste klasje dat van start ging en kreeg zo een hele goede start van mijn loopbaan. Tijdens het klasje passeerden veel facetten van werken bij de overheid de revue van beleid tot uitvoering, van nota’s schrijven tot persoonlijke effectiviteit.

Nu in 2012, twintig jaar later, bestaat het klasje van 1992 nog steeds. Eigenlijk is het vanzelf gegaan. We hebben elkaar goed leren kennen tijdens de trainingen en werkbezoeken. Na de leergang gingen we min of meer automatisch door. We lunchten geregeld met elkaar en later werden dat etentjes. En ja de tijd vliegt. We zijn nu twintig jaar verder en zien elkaar nog steeds. Natuurlijk moet er iemand zijn die de groep bij elkaar trommelt, en lang niet altijd was het klasje compleet, maar het netwerk bestaat. En ongemerkt hebben we elkaar door de jaren heen een beetje geholpen met een of ander. Zie vws#dia.nl.

Netwerken is niet ingewikkeld, het gaat vanzelf. De drie O’s van netwerken – opbouwen, onderhouden en oogsten – zijn geen ingewikkelde op zichzelf staande stappen. Het is een natuurlijk geheel. Netwerken is communiceren, naar elkaar luisteren en vragen stellen. Als de basis goed is, in ons geval van het klasje was dat het geval, dan volgt vanzelf de rest. Zie ook Rob van Eeden Netwerken: zo eenvoudig is het (niet).

Het klasje van 1992 is een netwerk dat werkt. En hoe zit dat bij jou? Heb jij je netwerken wel eens in kaart gebracht?

Als je wat meer wilt weten over netwerken (over het in kaart brengen van je netwerk of het beter leren netwerken), neem dan contact met Okma Advies in Den Haag op. Ik kan je daarover goed adviseren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This