Op zoek naar outplacement bureau? Denk eens aan de kleintjes.

Werkgevers willen graag meewerken aan een zorgvuldige oplossing als blijkt dat ze medewerkers niet langer in dienst kunnen houden. Outplacement helpt medewerkers met het zoeken naar een nieuwe baan die bij hun talenten past. Bent u als werkgever op zoek naar een goed bureau voor outplacement, kijk dan ook eens naar de kleinere bureaus zoals Okma Advies.

Drie overwegingen om voor ze te kiezen. Kleine organisaties hebben korte lijnen. Diegene die het intake gesprek voert, neemt ook de begeleiding van de medwerker op zich. De afspraken die zijn gemaakt zijn helder en eenduidig voor zowel de opdrachtgever, de loopbaanbegeleider als de coachee.

Er wordt maatwerk geleverd. Niet een standaard aanpak maar een specifiek op de medewerker gericht traject wordt aangeboden. Zo wordt het beste eruit gehaald.

En tenslotte is natuurlijk ook belangrijk dat de kosten van een outplacement traject bij een klein bureau aanzienlijk lager zijn dan bij de grote bureaus. Ze hebben lagere overheadkosten dan de grote bureaus, waardoor de totale kosten voor een traject gunstig uitvallen.

Uniek bij Okma Advies is de  positieve benadering. Het is deze benadering die aanzet om nieuwsgierig te zijn, om nieuwe mogelijkheden te exploreren en uit je comfortzone te komen. Zo komen interesses naar boven en wordt een nieuwe horizon verkend. Het verschil is actie, het kleine zetje. Dat stimuleert Okma Advies.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met Okma Advies.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This