Imagine Chicago 2: Netwerken via Open Space Techniek.


Wat eraan vooraf ging:
Eerder schreef ik over een vriendin van mij die de afgelopen anderhalf jaar etentjes bij haar thuis heeft gegeven. Steeds een andere samenstelling van vrouwen uit haar brede netwerk schoven aan en werden verwend met een heerlijk diner. Of het nu was om het politieke tij te keren of de wens om vrouwen met elkaar in contact te brengen, het resultaat was dat keer op keer interessante ontmoetingen plaats vonden en mooie gesprekken werden gevoerd waar mijn vriendin ongetwijfeld van genoten heeft.

Na een tiental etentjes verzorgd te hebben, vond mijn vriendin het de hoogste tijd om alle vrouwen een keer tegelijk uit te nodigen om de contacten aan te halen en te verstevigen. Ze had mij gevraagd mee te denken hoe we het beste de avond kunnen vormgeven.

Kennismaken
Het gezelschap was zeer divers, van psychologen tot juristen, van ondernemers tot kunstenaars. Iedereen kende de gastvrouw, maar niet het merendeel van de andere aanwezigen. Daarom begonnen we met een korte kennismaking. Nu kun je jezelf introduceren en vertellen wat je doet maar dat levert een redelijke formeel gesprekje op. Kennismakingen waarin je uitlegt wat je leuk vindt, waar je bijvoorbeeld blij van wordt, leveren gelijk een vlotter gesprek op. In dit geval had ik bedacht dat het leuk is om aan je buurvrouw uit te leggen wat voor leuke ervaring je hebt met de gastvrouw.

Diegene waar ik mee kennismaakte had een mooi succesverhaal. Tijdens het bewuste etentje was ze voorgesteld aan een vrouw die net als zij betrokken is bij duurzame energie. Na dit eerste contact zijn vervolggesprekken gevoerd en is zelfs een opdracht voortgekomen. Een mooier resultaat had mijn vriendin zich waarschijnlijk niet kunnen wensen. In haar streven om vrouwen met elkaar in contact te laten komen en zo relaties te versterken is dit natuurlijk een fantastisch resultaat.

Open Space Techniek
Mijn voorstel om de zgn. Open Space Techniek* toe te passen, pakte heel goed uit. De aanwezigen werden gevraagd om onderwerpen aan te dragen die ze bezighouden en die ze graag met anderen willen bespreken. Dat leverde een aantal interessante vragen op, zowel op maatschappelijk en als professioneel terrein, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met overmatig computergebruik bij pubers en hoe meer mensen met een handicap aan het werk te krijgen.

De vragenstellers kregen elk een eigen tafel en de andere vrouwen konden zich aansluiten bij het onderwerp dat hen het meeste aansprak. Zo ontstonden levendige discussies. Er werden over en weer vragen gesteld en iedereen kon vanuit haar eigen expertise ideeën inbrengen. De sfeer was positief en bruisend. Na afloop bleek dat iedereen het boeiend heeft gevonden. Er zijn visitekaartjes uitgewisseld en het idee is gelanceerd om een eigen LinkedIn-groep te vormen. Via de sociale media kunnen we ook in de toekomst met elkaar sparren over dringende kwesties.

Tot slot
Ik ben blij dat we voor de Open Space Techniek hebben gekozen. De onderwerpen die op dit moment voor de aanwezigen relevant zijn, komen aan bod en dit leidt tot interessante discussies. Door gebruik te maken van deze techniek kun je dus ook makkelijk en zinvol netwerken. Het resultaat van de avond is dat de banden daadwerkelijk zijn aangehaald en zijn verstevigd. Het doel is bereikt en mijn vriendin kan wederom terug kijken om een memorabele avond. Op naar de volgende!

*Open Space Techniek is een ongestructureerde manier van gesprek voeren, 
waarin mensen vrij zijn om de onderwerpen aan te snijden die ze wensen te
bespreken en waarbij participanten zich aansluiten bij thema’s die ze
interessant vinden.

4 Responses to “Imagine Chicago 2: Netwerken via Open Space Techniek.”

 1. Ynke schreef:

  Hoi Akkie,

  Mooie beschrijving van de fijne avond! Dank voor het maken van deze blijvende herinnering. En wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.
  En uiteraard ook leuk om mezelf erin te herkennen 😉

 2. Vivianne Hahn schreef:

  Hé Akkie,

  Wat een leuke afronding of opstart naar een nieuwe ontmoeting:):)

  Groet,

  Vivianne Hahn

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This