Loopbaanadvies: Sollicitatietraining werkt!

Wat een mooie week, twee kandidaten begeleid met het voeren van sollicitatiegesprekken, beiden hebben een droombaan te pakken. In deze blog besteed ik aandacht aan waarom een sollicitatietraining werkt.

Solliciteren is niet eenvoudig. Het is al een opgaaf om uitgenodigd te worden voor een gesprek en als dat lukt wil je het natuurlijk zo goed mogelijk doen. Je kunt je kans vergroten door het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden en door te oefenen.

Hierbij mijn tips voor als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt.

  • Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert. Website, Social media, jaarverslagen, enz. Het ligt natuurlijk erg voor de hand, maar het wordt toch nogal eens over het hoofd gezien.
  •  Oefen met jezelf voorstellen. Wie ben je, waar kom je vandaan. Houd het bij de openingsvraag kort en simpel (geboorteplaats, jeugd, opleiding en laatste werkgever). Zeg je tekst hardop voor de spiegel.
  • Luisteren. Dit is verreweg het belangrijkste punt. Na de introductie is het zaak dat je een goed beeld vormt van wat het bedrijf zoekt. Zoeken ze bijvoorbeeld een praktisch iemand of juist iemand met een helikopterview. Het bedrijf heeft een vacature en wil die het liefst zo snel mogelijk en zonder al te veel moeite vervullen.
  • Probeer bij het beantwoorden niet alles te vertellen maar geef antwoord op maat. Probeer een brug te slaan naar wat het bedrijf zoekt en naar wat jij voor hen kan betekenen. Wat is jouw kracht en expertise. Bedenk van te voren wat jouw succesverhalen zijn en welke zaken relevant zijn.
  •  Zoek uit waarom de baan goed is voor jou. Wat kun jij leren en wat in de baan is belangrijk voor jou. Kun jij van betekenis zijn in de geboden functie? Leuk werk is één, maar werk waar jij een bijdrage kunt leveren maakt dat het goed is voor jou.

De twee kandidaten die ik afgelopen week heb begeleid, hebben hun droombaan gevonden.  Ze hebben de baan die ze graag wilden en die goed bij ze past. De feedback was dat ze door mijn training de sollicitatiegesprekken met vertrouwen in gingen. “Ik was niet zenuwachtig”, “Ik wist welke punten ik wilde overbrengen”.

Als jij binnenkort een sollicitatiegesprek gaat voeren, schroom dan niet het internet af zoeken naar tips, een boek over sollicitatie-adviezen te lezen, vrienden te raadplegen enz. Bereid je goed voor en oefen hardop.

Wil je begeleiding met het voeren van sollicitatiegesprekken, neem dan gerust contact met op met Okma Loopbaanadvies in Den Haag. En heb jij tips die je met anderen wilt delen, dan kun je mij een bericht sturen.

Succes!

fotocredit: freestockimages

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This