Golden Oldies

 “You are never too old to set another goal or to dream a new dream…” – C.S. Lewis. 

Met plezier heb ik naar het programma Golden Oldies gekeken. Het idee komt van de documentaire Young@Heart waarin een zangkoor uit Amerika bestaande uit zeventigplussers Rock&Roll nummers zingt en de zaal plat krijgt.

Ouderen die actief zijn en die een focus hebben vind ik inspirerende rolmodellen. Harry Mulish, Ronald Reagan, Queen Elizabeth zijn een paar voorbeelden van professionals die ver na de pensioengerechtigde leeftijd nog velerlei activiteiten blijven verrichten. Actief zijn – op wat voor terrein dan ook – doet iedereen goed. Ouderen die sporten, die sociaal actief zijn, die hobby’s hebben en/of hun expertise inzetten zijn in beweging. Ze blijven ervaringen opdoen en dat geeft hen nieuwe verhalen. Dat maakt ze aantrekkelijk en geeft hen energie.

Een mooi voorbeeld vind ik ook The Elders. Nelson Mandela startte deze organisatie in 2007. Het bestaat uit een groep van voormalige oudere regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders die zich in blijft zetten voor een vreedzamere wereld en voor het verbeteren van de mensenrechten. The Elders zetten bijvoorbeeld hun ervaringen en informele invloed in om kindhuwelijken af te schaffen.

Ook minder hoogdravende initiatieven spreken me aan. Zo zag ik enige tijd geleden een documentaire op tv waarin een jongere zich inzette om oudere dames weer te laten breien. Hij regelde ruimte en gelegenheid zodat de ouderen bij elkaar konden komen. Met elkaar breien ze nu de meest mooie mutsen en sjaals. Deze worden vervolgens verkocht met een label van de breister eraan. Het geeft de dames gezelligheid en een doel, waardoor ze een beetje uit hun isolement worden gehaald.

Er zijn gebieden in de wereld, de zgn Blue Zones waar de mensen gemiddeld veel ouder worden. Het zijn gebieden als bijvoorbeeld in Californië, Griekenland en Japan. Daar is het klimaat gunstig is en wordt relatief veel groente en fruit en weinig vlees gegeten. Wellicht de belangrijkste reden van gezonde ouderdom en het behalen van een zeer hoge leeftijd is dat ouderen daar actief blijven. Ze gaan niet met pensioen en werken tot ver in hun negentigste door. Een mooi voorbeeld is een hartspecialist die op zijn 95ste nog vele hartoperaties per week uitvoert! De ouderen uit de blue zones staan ’s ochtends op met een doel.

De Golden Oldies gaan op 7 april optreden in Carré. In het programma zien we de opmaat naar dit concert. De zangers komen aan het woord en ze krijgen de kans hun eigen verhaal te vertellen. Of het muzikaal zuiver wordt, doet er niet toe. Ik zie ouderen die actief zijn, die energie uitstralen en die uit hun comfortzone zijn gestapt. Ze waren nieuwsgierig en in voor iets nieuws. Ze hebben zichzelf een nieuw doel gegeven en hebben er straks een mooi verhaal bij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This