Met de Ooievaart door Den Haag.

IMG_1683“Een wijde blik verruimt het denken” Loesje.

Zaterdag heb ik Den Haag bekeken vanaf het water met de zgn. Ooievaart. Onder de bezielend leiding van de ervaren gids Theo voeren we door de singels. Theo wist veel van Den Haag, over de geschiedenis, over wat er nu speelt in de stad en over wat op stapel staat. Van snoepfabriek tot parkeergarage tot de Willemsbrug, van de huizen van Paulus Potter tot die Paul van Vliet. Vanaf het water zie je schitterende gevels en vele, diverse bouwstijlen. Je kijkt vanuit een andere hoek naar de straten waar je normaal gesproken doorheen rijdt.

Den Haag is de stad waar ik woon en werk. Ik ben er ook geboren en getogen. Door de jaren heen heb ik al veel herinneringen opgedaan en indrukken in mij opgenomen. Ik heb een beeld van Den Haag en dat wordt steeds completer en meer ingekleurd. Eerst zie je de grote gebouwen, later de mooie details. Ik weet hoe de wegen lopen en hoe ik ergens moet komen. In mijn hoofd heb ik als het ware een plattegrond van de stad gemaakt. Na de doorgaande wegen ontdek je sluiproutes. Mijn beeld van Den Haag is door de jaren heen steeds verfijnder geworden maar definitief zal het nooit worden. Simpelweg omdat alles aan veranderingen onderhevig is en de stad dus ook.

Vaak ga ik op de fiets door de stad, soms ook wandelend of met de auto. Echter via het water heb ik mij nog nooit verplaatst. Een verandering van perspectief. Eigenlijk wist ik niet eens dat Den Haag singels heeft die met elkaar in verbinding staan. Door de boottocht is mij duidelijk geworden hoe de verschillende wijken met elkaar zijn verbonden en zie je de relatie met het centrum. Sommige hoeken van de stad had ik nog niet eerder gezien. De puzzelstukjes vallen in elkaar. De plattegrond weer completer.

Al die weetjes, die geschiedenisfeiten en de nieuwe plannen hebben mijn beeld over Den Haag verder verrijkt. En doordat ik nu meer weet, zie ik nieuwe dingen en wordt de stad er weer leuker op.

Vanuit een ander perspectief naar zaken kijken levert nieuwe beelden en inzichten op. Met de zomer voor de deur raad ik je aan om erop uit te gaan en je omgeving verder te verkennen. Probeer iets uit en laat je inspireren door een nieuw perspectief: een stadswandeling, een stadsgids, het plaatselijk museum en natuurlijk als het kan ook via een boottocht vanaf het water. Veel plezier.

2 Responses to “Met de Ooievaart door Den Haag.”

 1. Eric Laken schreef:

  Heb zelf ook eens een Ooievaart gedaan. Het is boeiend om te ontdekken dat de stad er vanaf het water geheel anders uitziet. Je kijkt omhoog en ziet en ontdekt andere dingen. Zaken die je niet verwacht. Het verandert je perspectief.
  Voor mensen en organisaties die voor veranderingen staan, opent verandering van perspectief onontdekte mogelijkheden. Een andere kijkrichting innemen, vanuit een ander perspectief, legt wegen en alternatieven bloot die je niet zou verwachten. Het opent een nieuwe en onverwachte wereld die kan bijdragen aan het bepalen van de richting voor een verandering.
  En met kijken kan je afstand nemen of inzoomen. Of je kan i.p.v. anders kijken, ook eens voelen of ruiken.

  • Akkie schreef:

   Beste Eric,

   Dank voor je mooie reactie en ik ben het helemaal met je eens. Leuk dat je het hebt over afstand nemen en inzoomen. Ook heb je gelijk dat andere zintuigen ook een rol spelen. Daarom is naar buiten gaan ook zo waardevol.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This