Nieuwe ideeën uitspreken

vogelHow can I know what I think until hear myself speak?“, Charles Handy.

In mijn coachingspraktijk kom ik vaak mensen tegen die niet in actie willen komen voordat ze vooraf precies hebben bedacht wat ze eigenlijk willen en het gehele plan voor zichzelf in hun hoofd hebben geformuleerd. Er wordt veel energie gestoken in alle pro’s en con’s en vaak gebeurt er vervolgens niks.

Het zijn ook vaak de mensen die in een vergadering niet hun ideeën willen geven. Ze willen eerst een grondig inzicht hebben verworven in alle aspecten van het onderwerp en wachten te lang met een -in hun ogen acceptabel- voorstel te doen. Anderen zijn hen dan allang voor.

Wat Charles Handy’s quote zo mooi illustreert, is dat je vooral veel leert van het luid uitspreken van je plannen en ideeën. Je hoort zo beter of het klopt. Inconsistenties vallen je eerder op. Anderen kunnen je ook vragen stellen en dat helpt ook.

Ik zou je willen aanmoedigen vooral je plannen uit te spreken met een derde. Anders blijf je er teveel mee in je hoofd zitten en gebeurt er niets. Veranderingen gebeuren niet door introspectie. Het perfecte plan bestaat niet.

Het is vervolgens ook makkelijker om aan de slag te gaan. Actie ondernemen brengt je verder. Heb je een idee, stap dan uit je comfort zone en ga het bespreken. Dat is hoe voor velen nieuwe kansen ontstaan.

Ik ben benieuwd of je het bovenstaande herkent. Ik vind het leuk om je ervaringen te horen. Je kunt ze in het commentaarveld hieronder opschrijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This