Het beste loopbaanadvies : Ga een Morning Paper schrijven!

De Morning Papers(MP).
Net terug van weekje vakantie. Het is fijn om er af en toe even tussen uit te kunnen om zo je zinnen te verzetten en je horizon te verbreden. Ik was de afgelopen week in de bergen, de hele dag buiten onder optimale condities.

Zo’n week biedt ook de mogelijkheid voor reflectie. Ik bedacht mij dat het beste loopbaanadvies dat ik kan geven is: ga Morning Papers schrijven. Het is een simpel advies maar heel effectief. Koop voor jezelf een schrift van A5 formaat en begin voortaan elke dag met drie pagina’s schrijven. Het maakt niet uit waarover je schrijft, je kunt bijvoorbeeld schrijven over de dingen die je hebt meegemaakt, of over de zaken die voor de komende week gepland staan, of over de dromen die je hebt.

Elke dag beginnen met drie pagina’s schrijven – vandaar dus Morning Papers of kortweg MP -. Je kunt jezelf al schrijvend vragen stellen:
Heb ik het goed gezien?
Hoe zou het beter kunnen?
Welke wens wil ik graag dat het komende jaar in vervulling gaat?
Wat wil ik graag uit de komende bespreking/bezoek/gesprek meenemen?
Door het schrijven ga je als het ware het gesprek met jezelf aan en worden de zaken je vanzelf duidelijker. En daarna leg je het schrift weg.

* Uit studies is gebleken dat drie pagina’s de juiste omvang is. Niet te lang en niet te kort. Precies goed om je gedachten te formuleren. Mocht het een keer het niet lukken om zoveel te schrijven, dan hoef je de volgende dag niet extra te schrijven. Je kunt volstaan met de drie pagina’s. Je moet er niet te rigide mee om gaan. Dat geldt ook als je een dag moet overslaan.

Ik zie je al denken, weer iets erbij terwijl ik al zo’n overvol programma heb, het gaat me zeker niet lukken om nog iets erbij te doen. Toegegeven het schrijven neemt ’s ochtends wat extra tijd in beslag. Echter je zult merken dat je dag vervolgens soepeler verloopt. Je bent juist omdat je al geschreven hebt meer gefocust. Je hebt je gedachten al geordend. Mogelijk heb je komende dag al voorbeschouwd en een planning gemaakt. Of heb je je zorgen onder woorden gebracht en kun je je op andere zaken richten. Hierdoor ontrolt zich de nieuwe dag makkelijker. Het vergroot je zelfinzicht.

Maar het belangrijkste punt is dat het je creatief maakt. Je brengt je gedachten onder woorden en je bekijkt (bewust of onbewust) de zaak van meer kanten. Daardoor komen meerdere oplossingen in beeld en zit je niet vast aan één aanpak.

Als je wat meer over dit onderwerp wilt lezen, raad ik je de bestseller The Artist’s Way at Work van Mark Bryan, Julia Cameron en Catherine Allen aan.

Ik begeleid in mijn dagelijks werk veel mensen die vragen over hun loopbaan hebben: wat willen en kunnen ze. Ze vragen begeleiding over wat een goede vervolgstap voor hun loopbaan is. Velen heb ik het inmiddels geadviseerd om Morning Papers te schrijven en ik krijg veel positieve reacties terug:
“Ik heb weer een focus.”
“Het maakt mijn dag overzichtelijker.”
“Ik zie weer oplossingen”.

Kortom mijn beste advies is: ga Morning Papers schrijven. Geef jezelf wel een aantal weken de tijd om aan de nieuwe routine te wennen. Uit studies blijkt dat 40 dagen een mooie periode is om jezelf iets nieuws aan te leren. Mocht je vragen over deze blog of meer informatie willen hebben, neem dan gerust op met Okma Loopbaanadvies in Den haag of stuur mij een bericht met je opmerkingen.

Veel plezier met het schrijven van de MP!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This